Thursday, August 25, 2011

off balik beraya

salam semua..

ptg ni saya kan gerak balik kelantan..
dan off la sweet home saya ni buat beberapa hari
SALAM AIDILFITRI
buat semua kawan2 di blogger
maaf zahir dan batin..

doakan perjalanan kami selamat sampai yek.
taraa~~ muah!!

Tuesday, August 23, 2011

Arghhh cepat lah masa berlalu..

yer, saya dah xsabar nak balik kampung ni
walau pun jumaat itu lagi dua hari,
tapi saya mengharap kan
esok nya adalah jumaat...
owh xsabar rasanya mau berbuka dkampung
rindukan masakan mama
rindukan bazar ramadhan stadium kb
owh owh owh man...

dapur pun dah diistihar kan tutup dah
sehingga pulang ke kampung..weee
clearnce stok dlm peti ais dari sekarang!
jumm!!!

Sunday, August 21, 2011

Menu puasa ke 20

gulai lemak cili api keli salai
kerabu perut lembu
ayam bakar madu
daging bakar madu

sume nya adalah home made..
no bazar2.. huhu..

op'ss sori lah tiada picca
sebab nye tgh prepare lauk td
si kecik lak meragam
so xdapek la nk berposing lauk2 itu
eh ade picca nye, tp picca ayah tengah membakor..sat no...
tadaa~


membakor dengan gigih nye walaupon harini xsahur AGAIN! haha
:P


Nostalgia lama..

miss dis moment !



Saturday, August 20, 2011

mud kelaut

lately xde mud nak membebel n merepek kat blog nih..
xtau la knape, mgkin faktor kepenatan kott.
mgkin lah, sbb nye skang saya amatlah bz d opis
so terpaksalah hold kan dlu keje2 yg xberkaitan
tugas harus d laksanakan dahulu
xgitu kan..
so bile dh balik umah, penat ngan my hero lak
pastu dh tgh malam mata ni dh xleh nk bukak
so natijah nye itulaaa..
huhu..
masak pon dh jarang..
seingat saya last week hanya 1 hari je masak kt umah
dn ade jugak jemputan berbuka d otel juga kedai2 mkn
selain nya d beli kat kg baru.
so hari ni memandangkan hari mggu
haruslah masak d rumah..
spesel ckit utk suami dan anak.
okla nk sediakan bahan2 masak
sebelum my hero tu bgn..

taraa~~


Thursday, August 18, 2011

lucky draw !!


rezeki.. xsangka dapat lucky draw malam ni..
kan kami berbuka kat hotel kan..
dan inilah hasil yg kami dapat.
nama hubby tetibe dipanggil.. huhuu
lepas ni masak menu ADABI jelah..
kalau lah rajin..
sbb nye dah smggu dapur saya xberasap
weeeee~~
okla sleep dlu yek..
taraa~


Jemputan berbuka di hotel

Alhamdulillah..

hari ni ade jemputan berbuka di hotel kat kl..

adalah jemputan dari ukm opis hubby..

harap sempat lah sampai kesana

sebab nya saya dari bangi

hari ni plak terpaksa balik 530 sbb nk settle kan keje urgent

haishh time2 camni la die bru nak kasi koje

sabor jelah..

sabtu nanti lak ade jemputan berbuka dr opis saya lak

murah rezeki di penghujung2 nih..

layannnzzz

Monday, August 15, 2011

petang ahad

ikan keli bakar
daging bakar
sawi + kubis goreng
kacang pjg goreng
gulai lemak ikan kembong
air asam
onde2 aka gula melaka
puding mable
~'home made'~


petang semalam kami berbuka beramai ramai.. hubby katanya nak ajak adik dia aka adik ipar saya, so xkesah lah.. sebab petang tu pon xde agenda.. kebetulan my sis pon ade, ok la leh tolong2 saya.. kami makan berjemaah seramai 7org.. Alhamdulillah....

hari minggu hari memanjakan tekak....


Saturday, August 13, 2011

menu puasa ke 13

menu sume nye home made, xde beli dari bazar.. yer bila saya sudah mula rajin..

udang nih adalah buah tangan dari bff, fresh dari laut jeti perlis..


sayur goreng


ikan lolong percik again! ayah yg bakar, sampai dahaga katanya..huhu


puding mable yg yummy! (belom dpotong)

menu hari ni tengah pikir... macam rajin jgk nak masak sebab my sis ade kat umah, die leh tolong2.. n hubby nak ajak adik die skali aka adik ipar saya.. so ramai lah berbuka ptg nanti..

taraa~~




Bangi - Jusco Equin - Kg baru (berbuka) - Jalan TAR - Danau kota setapak - Kg baru (sahur) - Bangi.... ZzZzZzZZzz

Agenda ini adalah pada hari jumaat, bff datang dari perlis, so kami pon bercuti lah.. memangdang kan bff datang jauh.. bile lagi kan nak bawak depa jenjalan KL.. kami pon mengambil kesempatan la merended same.. hepy wiken la kunun nya wlupon itu adalah hari jumaat..

jenjalan sampai xhengat, kua umah dr pukul 3ptg, balik umah plak jam 3pagi.. sudah nye membongkang sampai kul 2ptg.. huh puas hati.. bff tu dtg dari hari rabu lagi, sebab tu lah saya x berupdate blog ni.. bz memanjang melayan tetamu.. huhu

besama mamat SEPAH kat jalan TAR.. sporting habis!!


wici xleh berenggang ngan papa nye tu.. berdukung jek.


dan ini adalah bff saya, 1 kg, sek ren same2, sek men same2 n politeknik same2..


Jusco Equin


owh hari ni bff saya tu dah balik.. so hari ni berbuka kat umah jek.. melayan panat sesame sendirik.. n menu nya adalah sangat simple.. menunya akan di update kemudian yek.. mau tido, ngantuksss~~ taraa~~


Wednesday, August 10, 2011

Morih malam tadi

udang celup tepung yang sangat yummy!!


colek buah

tak perlu kata apa apa senyum...
=)

by: home made

Tuesday, August 9, 2011

Terbabas lagik

masuk dengan hari ni, dah 2hari terbabas sahur
apalah nasib... cian en hubby..
yelaa kita ni xpe sbb melanguk je pun kt opis
lain lah ayah tu kadang kene g jenguk site projek
sabar yer yah..
len kali sila la kunci hp n letak sebelah tinge
jangan nak letak bawah bantal
memang la xdgr lau letak bwh bantal
haish~
dugaan betul...
lepas ni hasrus tido beringat ingat
bukan tido pensan...
haha..



sopim baju raya..

wahh nampak tajuk macam hevok gile..
padahal bukan sopim mane pon,
juz beli baju melayu ayah,
wici n baju kurung tuk ibu sepasang.. okla kan..
semalam lepas berbuka ayah ajak ke billion
dalam kepala dah hagak dah ayah msti nk belikan baju raya
wlupon ayah cakap 'jom g billion TENGOK baju raya'
ayah tu memang salu mcm tu.. mencik jek!

sesampai je ayah terus bekenan baju melayu tu,
warna peach mmg cantik n lembut sgt nampak
sekali size dh abis,sedeh nye..
so terpaksalah tukar tema kami tahun ni
kepada kaler meroon !
okla cantik la gak..
terus grab ayah sepasang n wici sepasang.
siap!

terus gerak ke butik baju ibu
memang tiap tahun mesti beli kat butik She Qeen ni, banyak pilihan
kebetulan time tu butik tu ade wat fair kat billion
ape lagi kan, xpayah nak ke butik dia
terus beli kat situ,
carik punya carik jumpe la jgk
baju kurung moden kaler meroon..
itu pon berjanggut duk try yg itu yg ini

so baju wajib dah settle, juz nak beli t shirt je utk wici
n baju kurung tuk ibu lg sepasang..
cukup la kan 2pasang..
saya memang suke beli baju yg dah siap
memang dr dulu lg, sbb snang nak carik size
lagi pulak kt sini ssh nak crk tukang jahit
yer, walaupon agak mahal sedikit baju dia
tapi puas hati, selesa dipakai..

mybe next week kot cuti sehari tuk pegi sopim lagi
ayah haruss belikan wici jeans n t shirt
anak kesayangan dia kan.. hmmm
mud hari ni adalah mud
berbunga2 sebab dah dpt baju raya...

p/s: apakah menu utk hari ini...???? arghh buntu2.....


Bulan puasa, sume2 nak makan!


Alahai bulan puasa ni, sume2 rasa nak makan nak beli nak buat..haish~ nafsu terok betul.. tadi petang ayah balik keje bawak balik durian,ya ampun teruja sangat.. sbb slalu ulang alik keje mesti lalu kat gerai jual durian, macam teringin nak beli tapi org salu ramai, so malas nk bersesak.. alhamdulillah rezeki bulan puasa.. biasa la kan bulan puasa ni kan, org nak tambah kan pahala,so bersedekah la kan..

popia pencuci mulot
lepas makan berbuka, saya akan menggoreng popia ni n makan sambil nengok tv besama en hubby. tapi kene pastikan si kecik tido dlu baru leh menggoreng n mkn dgn senang hati tanpa gangguan.. haish xtau la nape, bile dh msk jam 10 11 mlm mula la lapaq, tu pasal saya goreng benda alah itu..utk mengalas perot.. hmm org lain bulan pose nih berat badan turun, tp saya? sejak puasa 10 hari ni, dh 3kg naik.. haish~ syukur la berat badan dh naik, tanak kurus2 lg.. ssh nak handle anak..haha


bledo milo aka agar agar milo
ini adalah bila saya sudah mula rajin.. al maklumlah skang asyik balik awal jek dr opis.. kadang kul 3 saya dah balik, sbb nya xsabar nak balik masak.. hehe.. so inilah hasil karya saya untuk pencuci mulot hari ni.. my hero sangat gemar akan benda alah di atas..

okla selamat malam n selamat bersahur~


Sunday, August 7, 2011

Aktiviti wici di bulan puasa

inilah rutin harian wici dibulan puasa.. selepas berbuka dia mesti nak suh orang on lappy untuk video col ngan nenek by skype.. adoii bdk2 zaman skang, sume2 pandai.. nenek pon dah pandai skype yg xtahan nye skang..dah maju..huhu..

Bila aku mula rajin lagi..

dan inilah hasilnya.. by home made =)

ekceli hari tu ternampak benda alah ni kat blog my fren zai ni,
so macam teringin lak, nak beli mcm xpuas
amek keputusan gentel jelah..
kan nye susah pon..
malas ngan rajin jer masalah nya.
yang selebih nya di sedekah pada bbsitter wici..
hope lepas ni dapat gentel lagi..

taraa~



Saturday, August 6, 2011

Wiken, dapur diistihar tutup

sabtu ahad dapur di tutup..
off dari memasak. rehat kan badan..huhu..
padahal makan kat luar lagi penat dari masak kat umah..kan..
tapi tulah..buntu xtau nak masak ape dah..
so decided makan luar jelah...habis citer..
stat masak n bukak dapur senin nanti ye..yawmm~

Friday, August 5, 2011

godek godek En. Air Asia

sesaje je bosan, so godek la en. air asia kebetulan hari tu en hubby de cakap2 pasal pulang berhari raya haji. wahh puasa pon baru 5hri dah sebok nak raya haji,xmenyabor! haha.. ekceli cakap awal2 sebab nya en hubby dh dapat jadual pembelajaran dia, bile ditelek2 sudahnya cuti raya haji dia hanya semata mata raya tu,so sehari jelah.. en hubby pon decided saya pulang jelah dengan my hero tu, ayah xpelah kat sini, xbosan..lagi pon jadual kelas pack..

so tahun ni raya haji saya hanya bertemankan wici jelah.. tengok punya tengok tiket flight, ade yang promo la.. wow teruja sangat nak booked.. so ape lagikan, terus col en hubby.. dia cakap ok malam nanti kite booked sesama kat umah..yeaayyy! hmm hari ni nak masak pe yer????? tapi penat, nak suh en hubby belikan nasi jelah.. boleyh? hehehe..

okla taraa~~

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan kali ni amat memenatkan

salam sahur kengkawan..

kamu org mesti dah sahur kan,kami bru je lepas sahur.. rase nye pagi ni mcm xde keje sangat nak dibuat,en hubby dh cuci sume pinggan n lap2 meja sume.. saya goyang kaki jelah pg ni.. agak nya en hubby kecian kot tgk saya lately, mcm terlalu penat.. bukan sebab puasa, tp sebab anak itu.. yer anak itu adalah wici my hero.. dia lah yg buatkan saya kepenatan.. lately saya perasan dia macam memberontak,xtau kenapa..mgkin die terlalu obses akan bulan puasa.dan mungkin jugak bbsitter nye kurang melayan dia akhir2 ni,maklumlah sume berpuasa, dh tentu2 nya penat..xpe, bia dia rasakan..kalau x syik nak dimanja jek.. okla sahur kami pg ni hanya lah:~

udang goreng kunyit

terpaksa gagah kan jugak diri ni utk masak sesimple mgkin sebab xlarat nak kua makan kat lua subuh2 ni.. en hubby pon ckp xkesah masak pape pon asal ade lauk even 1. so kami layan besama lauk yg 1 ini..huhu..

ok semalam lak saya hanya menggoreng mee.. yer semalam memang tersangat xlarat..sblm blik tu macam2 planning nak masak.tp bile dah balik n p amek wici,dia lak tanak diam syik nak bergantungan je kat kaki ibu masa kat dapor, so saya pon decided hanya goreng mee.. penat sangat melayan dia semalam. pulak tu semalam hujan lebat kat umah,so astro out of service la, dia punya mengamok sebab xdapat nak tgk kartun sambil nanges guling2 kat lantai. ya allah sakit nya hati ni,tp sabar jelah.malas nak cubit2 tkot nanti melarat sampai ayah balik.so layan kan aje,on lappy n pasang wonderpet, itu pon nak suruh kite melepek sebelah dia..haish~

dan inilah mee gorengnye

ramadhan tahun ni agak penat sebab wici dah besar n dah pandai sume2, so xleh nak tipu dia, dia mesti kenakan kita balik, sabo jelah.. tahun lepas wici bru setahun, so mcm die xtau pape lg, snang nak di handle, skang ni dh cerdik pandai susah lak nak di handle.. malam tadi pon masa berbuka dia buat kaco, tumpahkan air lah nak ais lah..macam2..yang si ibu ni menahan perasaan jek. selalu xpon mcm tu, kalau ibu ngan ayah nak berbuka dia boleyh rilek je mkn depan tv sensorg.semalam hari luruh pusat kott..=) hmm...

oleh sebab nak rehat ngan tenang kami terpaksa tido kan dia dulu. dlm pemikiran, kalau dia dah tido okla boleh rileks n buat keje ckit..so kami pon ttp lampu n buat2 tido.. rupenye kami yg kene tipu ngan dia, ibu n ayah yg tertido betul2 n dia tah kemana pegi, saba jelah.. pastu dgr die dok cakap sorg sebab dia tau ayah n ibu tgh marah kan die, 'tanak tawan ibu ayahh..' pastu kami pon same2 tolak kaki ngan ayah sebab nak tergelak die duk ckp sensorg..dia nak nenen pon dia xmntk,tp amek sndiri sbb tau kami tgh mrh kan dia..tau pulak..hishhh...lepas 5mnt bru lah die tido n kami sume pon tertido seawal jam 9mlm..ayah pon xberterawih la mlm td dek kerana penangan si kecik tu..

semoga esok anak ibu xnoty2 lg eaa.. kecian kan lah ibu nih ye syg.. subuh ni mls nak tdo lg, selalu tido jgk even sejam.tp pg ni malas lak, tkot terbabas sebab sok de meeting penting seawal pagi.. hope esok pagi adalah yg lebih baik...

selamat berpuasa... =)


Wednesday, August 3, 2011

Pagi Yang Ceria! (menang contest!)

salam u olls..

sejuk kan pagi ni, lapar la plak kan hujan2 nih..haish~ astaga.. sabar2!! korang nak tau, pagi tadi msk opis mcm xde mud sbb nye penat xckup tido n sebagainya.. pastu macam malas nak bukak blog,xde mud nak membebel kat blog..pastu rase macam tergerak lak hati ni nak bukak.. sekali saya bukak, tau x ape yg saya tgk kat SHOUTMIX BOX???

syieda salam akk..tahniah akk mnang..!! :)
jgn lupa emailkan detail akk..

OMG!!~ macam xpercaya, kali ke 2 kemenangan saya dalam bercontest ni.. huhu..bru kali ke 2 kan,org lain dh byk kali xkesah pon kan..huhu..tp okla kan dari xdapat.. at least dapat tempat ke 3 pon dh memadai..ekekeke.. suke yg tidak terhingga saya..ape lagi kan, trus godek blog si penganjur nih, lau nk tgk gak sini saya share klik sini yer .. korang nampak x banner yg tertera nama DARWISY tu?? haa itulah blog contest saya.. pemenang ke 3 tu.. Alhamdulillah.. rezeki di bulan ramadhan.. pada yang xmenang tu boleyh cuba lagi next time yer! thanks a lot buat penganjur yer.. op'ss korang mesti nak tau hadiah yang akan saya perolehi kan.. jom tengok sini
okla sekian saja yer! taraa~~


Tuesday, August 2, 2011

hepy bufday wiciwici !!

Hari ni 02/08/2011 genap lah 2thn umor anak ibu MUHAMAD ALFEESHAH DARWISY BIN SUHAIMI, semoga anak ibu akan menjadi anak yg soleh.. membesar bagaikan juara.. ibu n ayah sentiasa mendoakan kamo.. jangan noty2 lagi yek.. nnt ibu babab.. wici dh besar pon, so ape yg ibu larang tu pliss la amek port ckit yer..jgn buat xlayan jek..huhu

ingat nak buat bufday party tuk wici, tapi memandangkan bulan pose nih, macam penat jek nk cuci pinggan mangkok sume.. so ayah pon decided buat kat kedai jek..
jom tgk gelagat bufday boy!

tangan haruss dipegang,risau die p kibar kan tgn die kt ats tu..


choc cheese cake by Secret Recipe

adiah dari bbsitter wici..

balik dari SR tu terus singgah umah bbsitter wici sebab nak bagi cake tu ckit,nak bagi esok kot lambat lak nk tggu bebuka nya..kang teliur bbsitter die..huhu..lagi pon kan nye jauh pon, kami makan kat SR bangi ni jek..so dh 1 jalan,singgah jelah.. dah singgah tu tgk2 bbsitter wici atau panggilan dr wici 'ibu tatak' bagi adiah.. tau sbb pe die panggil ibu tatak? sbb nye bbsitter die ade anak pompuan,die panggil kakak..so nak bezakan ibu betul die dgn ibu bbsitter camtu lah jadi nye..huhu..pandai lak die bagi nama..

dan inilah die adiah dari ibu tatak wici..terus pakai okeyh! teruja sangat~

jeans n baju

hmm baik kan bbsitter wici? kat mane nak carik bbsitter macam ni..selalu tiap kali raya pon haruss belikan 2pasang baju raya tuk wici..sayang nye die kat wici.. alhamdulillah la untung dapat bbsitter mcm tu..semoga tuhan pjg kan umo beliau n dimurahkan rezki beliau..

dan menu berbuka ibu n ayah hari ni adalah~

prawn macaroni cheese
chicken grilled black paper

yummy!



AYAH BELAJAR RAJIN2 YEK! from wici n ibu..

ini adalah trip kami ke JB penghujung wiken sebelom puasa yer.. penat tapi berbaloi sebab bukan stakat ke JB, tapi ayah bawak lak kami singgah kat melaka..sebab dah alang2 1 jalan, so merended la kami..huhu..jom layan photos...


hotel kami menginap.. selesa laa..


berdepan ngan hotel kami adalah JUSCO! best kan?!...

ni lak kat jusco tu la, dinner utk mlm tu.. @Rasamas

menu nya... mavelesss!

dan ini lah tujuan sebenar kami ke JB, pendaftaran ayah skolah..hehe ayah sambung belajar..
kat utm.. ayah belajar rajin2 nanti yekk.. sumenye utk keselesaan kami kan.. tQ ayah..


lepas checkout tu, singgah danga bay dulu.. amek angin..


last adalah kami ke melaka.. pusing2 town..
ayah la ni beriya nak bergambar ngan ular,siap kene bayar rm10..
argghh xleh bayang dah perasaan time ni canner..
muke xde perasaan! geli geleman~


ayah belajar rajin2 yek.. ibu n awish sentiasa mendoakan yg terbaik utk ayah~

taraa~~


Monday, August 1, 2011

gula-gula kan...

salam....

first ramadhan memang xdapat dilupakan..
korang bayangkan seusai makan makanan
yang terlampau banyak itu
kami berTIGA tumbang n xsedarkan diri
masa tu bru jam 830mlm..
betapa penat n letih sebab terlalu banyak minum air
itulah natijah nya..
lepas ni tanak minum air yg banyak lagi
serik!!
kunun nye ayah nk g terawih la
nk sahur kat kg bru laa
nak gerak dari umah kul 2pg laa
sumenye hanya angan2 sahaja.. :P

hmm berbalik pada tajuk asal..
awish akan digula gulakan sebab senang ibu nak masak ptg tu
so balik dr amek die terpaksalah beli eskrem n dule dule = gula2
buat dia,untuk menyenangkan kerja ibu di dapor..

asyik makan dule dule sambil tgk kartun..

ibu pon senang hati nak masak..
tapi adakalanya dia rasa bosan,die akan ke dapor
then dia akan bertanya itu ini :
'ibu acakkk....?'
'ibu ape ni...?'
lepas dah ibu jawab, dia akan kua dgn senang hati
tapi pastikan jawab soklan dia
lau x, memang dia xkan berganjak dr dapor..huhu

hope ibu xtermakan dule2 awish lg..kuikuikui :P

First Ramadhan

salam u olls..

penat kan bulan pose ni, even xde buat ape2 pon still penat..huhu..
semalam 1st berbuka,agak beshh!
dah kata tanak g bazar,tp tringin jgk nk g,
so natijah nye, masak hanya 2lauk
beli nya je 2 3 jenis makanan kat bazar

hidangan tu adalah termasuk lauk n kueh yg dh selamat dibeli

ini salah 1 lauk yg saya masak..kangkung goreng + udang

dan ini lg 1 lauk saya masak.. bawal masak 3rasa.. ade nmpk cam 3rasa x?huhu

owh ini adalah my pebret,lau bleh hari2 nk ade benda alah ni..

cukup la tu yer utk n3 kali ni.. arghhh semputttt... hehe..
taraa~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...